
Missie
De missie van Voedsel Op Recept, gecreëerd door HarvestCare, is om patiënten die lijden aan chronische ziekten zoals diabetes type 2 te ondersteunen bij het verkrijgen van voedzaam voedsel en tegelijkertijd lokale biologische boeren te ondersteunen. We hopen een zorgmodel te creëren dat een 'one-health'-benadering bevat en een systemische oplossing biedt voor gezondheids- en milieucrises.
Verhaal
Hoewel Rotterdam flinke stappen heeft gezet, blijft de toegang tot gezond en voedzaam voedsel voor veel inwoners een uitdaging. In de afgelopen 15 jaar steeg het aantal fastfoodrestaurants in Rotterdam-Zuid met 57%, terwijl de beschikbaarheid van verse producten met 38% daalde (CEPHIR, 2019). Daarnaast voldoet 79% van de supermarktproducten niet aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf (WUR, 2021), en de voedingskwaliteit neemt af door uitgeputte bodems en ongezonde bewerking.
Vanuit deze urgentie is HarvestCare gestart met het project Voedsel Op Recept. Geïnspireerd door de Food Pharmacy-beweging in de VS ontwikkelden we een model dat mensen helpt gezonder te eten, boeren ondersteunt en chronische ziekten tegengaat. Dankzij filantropische steun konden we de eerste haalbaarheidsstudie in Rotterdam uitvoeren.
In 2026 starten we ons tweede programma en streven we ernaar om Voedsel Op Recept structureel onderdeel te maken van het Rotterdamse diabetesbeleid.
Programma
De gulle bijdragen van filantropische donateurs en verstrekte subsidies financieren onze programma's. Deze programma's zijn geïnspireerd door Amerikaanse voorgeschreven voedingsprogramma's, die medische en preventieve diensten bieden en daarmee gezonde producten verstrekken aan patiënten met voeding gerelateerde aandoeningen, die moeite hebben om toegang te krijgen tot voedzaam voedsel.
In 2023 hebben we het eerste programma van dit soort in Rotterdam en Nederland gelanceerd. We richtten ons op het implementeren van toekomstbestendige gezondheidsmodellen die gericht zijn op het herstel van gezondheid, het verbinden met de natuur en het bevorderen van duurzaamheid. Daarnaast streven we ernaar gezondheidsongelijkheden te verminderen, die vaak voortkomen uit economische verschillen in onze samenleving.
Ons voedsel
We gebruiken volwaardig en onbewerkt voedsel dat met ecologische principes is geteeld als medicijn. Het voedsel dat we consumeren, moet niet alleen dienen als een energiebron, maar ook alle benodigde voedingsstoffen bevatten die ons helpen een positieve impact op ons lichaam te hebben en de algemene gezondheid te bevorderen.
Ongeveer 80-90% van ons voedsel komt van lokale en biologische boeren rond Rotterdam. We werken samen met organisaties met korte toeleveringsketens om de winst die naar de boeren gaat te maximaliseren. We moeten ons voedsel in de winter diversifiëren, waarbij enkele gewassen uit warmere Europese klimaten komen.
Naast het betrekken van lokale groenten en fruit, streven we er ook naar om lokale voedsel ondernemers te ondersteunen die hun hart in het produceren van minimaal verwerkte producten steken en die een heerlijke smaak en voeding bieden, zoals lokale Rotterdamse tempeh of favamole - een duurzaam alternatief voor guacamole gemaakt van tuinbonen.
Maak kennis met het team
-
Oprichter & Voedingsdeskundige
Zuzanna startte HarvestCare in 2022, nadat ze vanuit Denemarken naar Rotterdam was verhuisd. Als voedingsdeskundige met een passie voor landbouw, gezonde bodem en het helpen van mensen, wilde ze een organisatie creëren die deze missie kon verenigen. Ze heeft twee jaar gezocht naar het meest geschikte model om Rotterdammers te helpen. Ze besloot zich te concentreren op Voedsel Op Recept, omdat dit model wetenschappelijk goed onderbouwd én geïmplementeerd is in Amerika.
Ze is verantwoordelijk voor het ontwerpen van het programma, het coördineren van partners en fondsenwerving.
-
Mede-oprichter & Directeur
Anne trad in 2024 toe tot het team als mede-oprichter. Ze is gepassioneerd over landbouw, gezond voedsel en gezondheid. Hoewel ze is opgeleid in bedrijfskunde en innovatie, maakte ze een carrièreswitch door biologische landbouw te studeren in Denemarken.
Bij HarvestCare werkt Anne aan het creëren van langdurige financiële mechanismen die de duurzaamheid van het Voedsel Op Recept-programma kunnen waarborgen.
-
Programmadirecteur
Nine trad in 2024 toe tot het team als programmacoördinator. Ze studeerde industrieel ontwerp aan de TU Delft en ontwikkelde een passie voor duurzame voedselsystemen. Ze was meer dan vijf jaar hoofd van de operaties bij Rechtstreext, een organisatie met korte toeleveringsketens die voedsel rechtstreeks van lokale boeren in Rotterdam levert.
Nine, als coördinator van het Voedsel Op Recept-programma, organiseert de voedsel levering, coördineert de dagelijkse activiteiten en zorgt voor een soepel en plezierig proces voor deelnemers en onze partners.
Erasmus MC-team
Het Voedsel Op Recept-programma wordt rechtstreeks uitgevoerd in samenwerking met de afdeling diëtetiek van Erasmus MC. Door deze samenwerking hebben we het programma samen ontworpen, alle benodigde medische toestemmingen verkregen om de gegevens te verzamelen en de gezondheidsresultaten gemeten.
-
Dr. Kirsten A.C. Berk is senior onderzoeker en diëtist bij de afdeling Interne Geneeskunde, divisie Diëtetiek, van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam. Haar passie is om mensen met chronische ziekten te laten ervaren hoe ze voeding kunnen gebruiken om zelf de controle over hun ziekte terug te nemen. Haar expertises omvatten dieetinterventiestudies (leefstijlinterventies, mediterraan dieet, zeer laagcalorisch dieet, ketogeen dieet, intermitterend vasten) bij mensen met obesitas, diabetes type 2 en andere chronische ziekten. Ze is geïnteresseerd in de effecten van deze diëten op cardiovasculaire resultaten, lipoproteïnemetabolisme, verouderingsmarkers en voedingsstatus. Kirsten oversies the medial study of VOR.
-
Carmen Dietvorst is een promovendus diëtist bij Erasmus MC, gespecialiseerd in diabetes. Ze faciliteert verschillende onderzoeksstudies onder deelnemers met diabetes in Rotterdam. Carmen verzamelt gegevens van de Voedsel Op Recept-deelnemers en begeleidt hen in het medische onderzoeksproces.
Partners
Het Voedsel Op Recept-programma is mogelijk dankzij het prachtige netwerk van toegewijde en betrokken organisaties die werken aan een gezonder Rotterdam. We werken nauw samen met verschillende organisaties.
De wekelijkse afhaal van voedselboxen vindt plaats in de Public Food Kantine, waar we samen met chefs kookworkshops en gezondheidsevents organiseren.
Korte toeleveringsketen, die producten rechtstreeks van boeren in de regio Rotterdam levert.
Een netwerk van huisartsen- dat helpt de studie te promoten onder mensen met type 2 diabetes.
De lokale huisartsenpraktijk helpt de studie te promoten onder mensen met type 2 diabetes.
Diëtistenkliniek die samenwerkt met Voedsel Op Recept om patiëntenondersteuning en coaching te bieden.
Samenwerking met bodem- en voedselkwaliteitsonderzoek.